Historiek

Op zaterdag 21 januari 1973 werd door enkele leden van wielerclub “Zolderse Sportvrienden” in de wijk Laembroek In Zolder in samenwerking met de supporters van de plaatselijke renners Roger Vanhove en Vic Maes een veldrit georganiseerd.

Door de entourage van genoemde renners werd in 1974 besloten een supportersclub op te richten, genaamd Supportersclub De Zolderse Veldrijders.  Met het geld van de maandelijkse bijdrage (20 bfr.) van de aangesloten  leden kon in oktober 1975 met medewerking van Wielerclub Zolderse Sportvrienden een eerste eigen veldrit georganiseerd worden op de hoger genoemde locatie.


Dit werd de start van een nieuwe club die vanaf die periode tot eind 2007 in Heusden-Zolder en omliggende gemeenten ongeveer 120 veldritten of wegwedstrijden organiseerden.

Ondertussen werd er samen met een tiental Limburgse wielerclubs meegewerkt aan de organisatie van de Belgische Kampioenschappen Veldrijden in Houthalen-Kelchterhoef in 2003.


Eind 1999 toen Circuit Zolder de wereldkampioenschappen 2002 veldrijden en op de weg toegewezen kreeg werden de eerste contacten gelegd voor een samenwerking voor die wedstrijden. In ruil kon onze club dan beschikken over het circuit voor het organiseren van de eigen wedstrijden.


In voorbereiding op het WK was er ook samenwerking voor het organiseren van het WK veldrijden Militairen en een Wereldbeker Veldrijden voor Eliten in het jaar 2000. Ook voor het jaarlijks fietsevenement Fietsdag, later genoemd Velocity werd er samen georganiseerd. Hoogtepunt van die samenwerking waren de WK ’s 2002 en vooral dan het Veldrijden.

Naar aanleiding van het WK op de weg waren er ondertussen fijne contacten gegroeid met Stad Hasselt en die leiden in 2005 tot de organisatie van de eerste GP Hasselt Veldrijden.


Ondertussen was de club in 1994 van Feitelijke Vereniging overgestapt naar het statuut van VZW en kwam er in 2002 een fusie tot stand tussen Wielerclub Zolderse Sportvrienden en onze club.

Op het oude aansluitingsnummer werd een nieuwe club met de naam VZW De Zolderse Veldrijders aangesloten bij de K.B.W.B. In het jaar 2004 sloot ook de club MTB Zolder zich aan bij de Veldrijders en werd de naam omgevormd naar VZW De Zolderse MTB & Veldrijders.


Sinds 1985 waren verschillende clubleden onder leiding van Vic Maes ook actief bij de dienst Neutrale Wagens van de Firma Codagex en vanaf 2004 werd de club er officieel bij betrokken.

Door de drukke bezigheden in wedstrijden in gans de Benelux met de neutrale wagens en de medewerking aan GP Hasselt Veldrijden, bleef er na 2007 weinig tijd over voor de eigen wedstrijden en werd er niet meer zelf georganiseerd.

Wegens gezondheidsproblemen van enkelen en het feit dat enkele mensen te oud werden voor al die drukke activiteiten werd in 2016 beslist dat na de GP Hasselt van dat jaar de medewerking aan dit evenement zou stopgezet worden . Ook voor de dienst Neutrale Wagens werd in samenspraak met de verantwoordelijken van Codagex  beslist dat die activiteiten na het wegseizoen 2017 stopgezet zouden worden.


Wel willen we actief blijven als organisator van veldrijden voor de jeugd en de  Masters, maar dan op een kleinere schaal. We zijn van oordeel dat gezien de inspanningen van Eddy Ponet en zijn team het aantal veldritten voor de jeugd terug moet opgekrikt worden in onze gouw. Grote wedstrijden zijn mooi, maar ook de basis moet bijgehouden worden. We hebben dan ook besloten om jaarlijks in het Helzoldstadion van Heusden-Zolder veldritten te organiseren, voor deze winter vinden deze plaats op zondag 28 januari 2018. Jammer genoeg vallen we samen met een wedstrijd voor de Beker van België in Assenede zodat de geplande wedstrijden voor Nieuwelingen en Junioren niet kunnen doorgaan.


We hopen zo samen met de organisaties van de jaarlijkse veldritten in Eversel-Heusden en  de Wereldbeker op Circuit Zolder bij te dragen om Heusden-Zolder op de Limburgse Veldritkaart te zetten. Niet vergeten dat er op Circuit Zolder in het verleden al veldritgeschiedenis is geschreven. We zijn de enige gemeente die in één jaar tijd zowel het WK veldrijden als dat op de weg mochten organiseren.


Hierna een overzicht van alle eigen organisaties of deze waaraan onze club meegewerkt heeft in het verleden.